ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΙ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, RESIDENCY CENTERS, BAR THEATERS κλπ.

Thursday, April 4, 2013

Δήλωση Μαρίας Κανελλοπούλου για την απειλή λουκέτου χώρων πολιτισμού από το Δήμο Αθηναίων

29/3/13


Με αφορμή την απόφαση του Δήμου Αθηναίων που απειλεί με κλείσιμοπολλούς αθηναϊκούς εναλλακτικούς χώρους πολιτισμού η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Μαρία Κανελλοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Θεωρούμε την διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων ενάντια στους πολιτιστικούς χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις εξοργιστική. Και φυσικά όχι αποκομμένη από τα δείγματα γραφής που έχει δείξει και στο παρελθόν ο Δήμος. Αρκεί να θυμηθούμε την αντίστοιχη συμπεριφορά του στο ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς στη Κυψέλη. Αφού μετέτρεψε εκεί έναν επίσης  ζωντανό χώρο πολιτισμού σε ακατοίκητο και ανενεργό κτίριο, προχωράει σε νέες επιθετικές ενέργειες απέναντι σε ό,τι άλλο ζωντανό κινείται στην πόλη, επικαλούμενος νόμο του 1937, αναθεωρημένο το 1957, όταν τα θέατρα ήταν μεγάλα με 300 θέσεις κατ΄ ελάχιστον. Θέλουν λοιπόν  τώρα να ερημώσουν μια σειρά από πολιτιστικές εστίες ανάσας και αντίστασης, ειδικά σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, επικαλούμενοι προϋποθέσεις νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας για θέατρα που λειτουργούν για δεκαετίες αλλά και για νέες σκηνές όπου καλλιτέχνες προσπαθούν να κάνουν πράξη τα οράματα τους, εκτός εμπορικών κυκλωμάτων, προσποιούμενοι ότι αγνοούν πόσο έχει αλλάξει διεθνώς και στη χώρα το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.  Θυμίζω σαν απλό παράδειγμα ότι πολλοί χώροι που φιλοξενούν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, με το οποίο ο Δήμος έχει αγαστή συνεργασία, είναι χώροι ανάλογοι των χώρων που επιχειρεί να κλείσει. Σε μεγάλα μουσεία της πόλης μας δίνονται, όπως και στο εξωτερικό παραστάσεις. Διαθέτουν άραγε σχετική άδεια; Σε πολλές από αυτές στην πρώτη σειρά επισήμων είναι άνθρωποι του Δήμου. Για να μην αναφερθούμε στο αμφιθέατρο του 9,84 ή άλλους δημοτικούς χώρους όπου γίνονται παραστάσεις υπό την αιγίδα του Δήμου και φυσικά δεν διαθέτουν σχετική άδεια. Οι χώροι που ο Δήμος στοχοποιεί έχουν ήδη ή έχουν ζητήσει άδεια λειτουργίας ως χώροι πολιτισμού και αυτό αποσιωπάται από την δημοτική επιχειρηματολογία. Στους χώρους αυτούς βρίσκουν εργασία κλάδοι στους οποίους η ανεργία αγγίζει το 90% (ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, σκηνογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί κλπ.) και κατά κύριο λόγο στεγάζονται νέοι καλλιτέχνες, όταν τα επίσημα στοιχεία για την συνολική ανεργία στους νέους μας είναι 60%.  Ποιον εξυπηρετούν τελικά τέτοιες αποφάσεις αν όχι τους μεγάλους επιχειρηματίες του θεάματος  που τους ενοχλούν οι μικροί χώροι όχι μόνο γιατί τους παίρνουν κάποιους θεατές αλλά και γιατί παρουσιάζουν  στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρουσες δουλειές, αποδεικνύοντας  πως τέχνη δεν σημαίνει μόνο εντυπωσιακά θεάματα και lifestyle; Ποιον εξυπηρετούν τέτοιες αποφάσεις αν όχι εκείνους που καθώς πληροφορούμαστε αγοράζουν σταδιακά σε πάμφθηνες τιμές  κτίρια και τετράγωνα ολόκληρα σε αυτές ακριβώς τις συνοικίες, από όπου διώχνονται με την πολιτική του Δήμου όλοι όσοι τις κρατούν ζωντανές; Και βέβαια οι εν λόγω «επενδυτές» υπολογίζουν σε διαδικασίες fast track μελλοντικής «ανάπλασης» για να αποκομίσουν κέρδη εκατομμυρίων…
Η ασφάλεια των θεατών αποτελεί φυσικά από τα ύψιστα καθήκοντα  μιας ευνομούμενης κοινωνίας και για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι απόλυτη προτεραιότητα. Υπάρχουν όμως πολλές λύσεις ώστε και την ασφάλεια των θεατών να σεβαστούμε αλλά και στα θέατρα να μη βάλουμε λουκέτο!!
Κατ΄ αρχάς πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσουν το νόμο ώστε να ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις  ανάλογα με την χωρητικότητα του κάθε θεάτρου. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τα  ίδια για ένα θέατρο 50 θέσεων με ένα άλλο 250 θέσεων.  Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα, να δεσμευτεί το Υπουργείο πως θα το κάνει άμεσα, αντί να παρακολουθεί αδρανές τα τεκταινόμενα. Δεσμευόμαστε ότι θα καταθέσουμε ερώτηση και συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  το συντομότερο προκειμένου να πιέσουμε για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Στο μεταξύ πρέπει να δοθεί προσωρινή περίοδος αναστολής οπουδήποτε σφραγίσματος χώρου και όχι να εξαντλείται η αυστηρότητα ενάντια στο κομμάτι εκείνο του θεάτρου που προσπαθεί να λειτουργήσει με μη κερδοσκοπικούς όρους.
Ο Δήμος οφείλει να ασχοληθεί με τη νομιμότητα αλλά όχι επιλεκτικά. Πρέπει να ασχοληθεί με τη μαφία των νυχτερινών μαγαζιών που παραβιάζουν  μια σειρά από νόμους, με τις χαρτοπαιχτικές λέσχες και με τους οίκους ανοχής, τα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν χωρίς άδεια τα πεζοδρόμια, όπως κατ΄ επανάληψη είχαμε ζητήσει ως Ανοιχτή Πόλη, όταν είχα τιμή να είμαι δημοτική σύμβουλος και όπως εξακολουθεί η Ανοιχτή Πόλη να ζητά. Αντιθέτως κάθε επί μέρους επίκληση νομιμότητας από το Δήμο δημιουργεί εύλογες καχυποψίες, ιδιαίτερα όταν γίνεται αδικαιολόγητα εσπευσμένα, μεσούσης της καλλιτεχνικής σεζόν»
 
Μαρία Κανελλοπούλου
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

No comments:

Post a Comment